NASAD SIBIRSKIH BOROVNIC – Kako smo v našem nasadu zasaditi sadike sibirskih borovnic ali haskap jagode?

Informacije, kako zasaditi nasad sibirskih borovnic (haskap jagod), smo črpali predvsem iz tuje literature, interneta in naših izkušenj. Nasad smo zasadili postopoma, najprej 100 sadik, nato smo postopoma prišli do nasada, ki šteje okoli 2000 sadik.

V nadaljevanju bom na kratko opisala našo izkušnjo zasaditve, nikakor ta blog zapis ni strokovni članek, saj temelji pred vsem na naših izkušnjah in opazovanjih.?

Jagodičevje iz hladnega severa – divje uspeva v zahodni Evropi, Sibiriji in severni Aziji.

GRMOVNICA

Prvi podatek, ki sva ga z možem prebrala pred zasaditvijo nasada sibirskih borovnic je ta, da obstaja več vrst sibirskih borovnic (haskap jagod). Da bodo  grmovnice dobro uspevale in se medsebojno opraševale, moramo posaditi vsaj dve sorodni vrsti sibirskih borovnic drugo ob drugi. V nasadu imamo kar 7 različnih vrst grmovnic sibirske borovnice (Honeybee, Tundra, Indigo gem, Aurora ter Boreal Beauty, Boreal Beast in Boreal Blizzard). Izbrali smo takšne, ki se med sabo najbolje oprašujejo.

Torej vedno zasadimo vsaj dve različni vrsti grmovnic, razlog je v tem, da  boljše obrodijo.

Sadika sibirske borovnice je trajnica, po literaturi sodeč obrodi še po 30 letih. Grm je pokončen, ko po nekaj letih doseže polno rast v višino meri od 1. do 1.8 m, v širino pa do 1.5m. Kar visoka grmovnica, kaj ne ?.

Grmovnice v našem nasadu rastejo že četrto leto, glede na vrsto dosegajo od 0,5 m do 1 metra v višino. Lani smo pobrali od 250 g do 500 g slastnih sibirskih borovnic na grm. Ob optimalni letini literatura sicer obljublja do 3 kg pridelka na grmovnico. Pri nas še nismo tako daleč ?.

ZASADITEV

Velikokrat naju z možem sprašujejo, kako zasaditi sadiko sibirske borovnice (haskap jagode)?

Grm najbolj uspeva v zračni, nekoliko vlažni zemlji, na bolj sončni legi. Predvsem zato, ker rastlina prične s svojo letno vegetacijo že konec februarja, ko so temperature še kar nizke. Prve poganjki se lahko pokažejo že izpod snega.

Zemljo  ni treba prej kaj posebno pripraviti. Ne potrebujejo na primer kisle zemlje kot je to značilno za ameriške borovnice. Naredimo luknjo, ki naj bo globoka do 50 cm (odvisno od količine založnega gnojenja), naredimo založno gnojenje (na dno jame damo hlevski gnoj ali/in NPK), prekrijemo s plastjo zemlje (10cm) na višino, tako da je sadika posajena 3 – 5cm globje, kot je bila ta v loncu. V luknjo lahko vstavimo agrotekstil folijo ali bolje kovinsko mrežico kot zaščito pred majhnimi živalcami, ki se imenujejo voluharji. ?

Naš nasad že 2 leti pridno obiskujejo te živalce, ki so sicer zelo srčkane, ampak lahko resno ogrozijo rast grmovnice, saj pohrustajo koreninice.

V luknjo vstavimo preperelo gnojilo, z njim ne pretiravamo, pokrijemo s plastjo zemlje in vanj vstavimo sadiko. Rastline zasadimo približno 3 do 5 cm globlje kot so rastle v lončku.

Sadike sibirskih borovnic (haskap jagod) sadimo jeseni. Nujno je, da sadike v spomladanskem času zalivamo, še posebej, če je pomlad brez dežja. Naš pridelek bo tako bolj slasten ?.

NEGOVANJE GRMOVNICE

V prvih letih rasti grmovnice obrezovanje ni potrebno. Priporoča se samo pomlajanje rastline. V zimsko pomladanskem času redčimo pregoste poganke. Naj bo naše vodilo, da grm pomladimo. Najboljši pridelek je na enoletnih poganjkih, ki izrastejo iz starega lesa. Vrhov nikoli ne prikrajšamo.

V poletnih mesecih, ko se temperature dvignejo nad 30 stopinj, ne pozabimo na grmovnice in jih zalijemo predvsem, če so posajene manj kot dve leti .

GNOJENJE

Rastlini lahko v jesenskem času dodajamo kompost.

OBIRANJE PRIDELKA

Sibirske borovnice ali haskap jagode v Sloveniji zorijo od konca maja do srede junija.

Plodovi so najprej zeleni, nato se obarvajo rdeče in neposredno pred zorenjem v modro. Sadež je zrel, ko je v notranjosti rdeč, če je znotraj še zelen, sadež še ni dozorel.

Tiste, ki so posajene na sončni legi, pri naši hiši zobamo, ko zorijo gozdne jagode v našem vinogradu ?.

Naše sibirske borovnice zobamo sveže, jih zamrznemo ali pa jih predelamo v sok oz. marmelado. Njami ?